Blogs


Oma

Marije komt op consult omdat ze vragen heeft aangaande de opvoeding van haar zoontje Sil. Hij is 6 jaar. Via de energie van de moeder stem ik mij af op het kind om inzicht te verkrijgen in zijn karakter, gezondheid, beleving en in wat hij nodig heeft. Een jong kind hoeft dus zelf niet aanwezig te zijn bij een reading. Bovendien is de informatie die doorkomt grotendeels bedoeld voor de ouders. Enerzijds om inzicht te krijgen in hoe zij hun kind kunnen geven wat hij nodig heeft, anderzijds spiegelt het (probleem)gedrag van een kind vaak een behoefte of blinde vlek bij de ouders zelf, die om aandacht en bewustwording vraagt.

Door zijn ogen beleef ik de diverse situaties van Sil zijn jonge leventje en bespreek met Marije wat ik waarneem en wat het betekent. De situatie thuis bij mama en papa, op school, op het kinderdagverblijf, bij oma… Ik zie hoe hij, onafscheidelijk van zijn lievelingsknuffel, regelmatig naar oma gaat om daar een nachtje te logeren. Voor hem is het een heel avontuur en hij noemt het ‘Naar oma op vakantie gaan’. Sil is duidelijk verzot op haar!

En dan merk ik dat er iets verandert in de kamer. Een aanwezigheid. Ik voel een vrouw dichterbij komen met een hele zachte, lieflijke energie. Ik begin te beschrijven wie ik bij me voel en Marije wordt emotioneel. Het is haar eigen overleden oma. Marije was dol op haar en vaak bij in haar huis. Net als Sil bij zijn oma.

Oma begint mooie herinneringen op te halen aan die tijden met Marije en haar zachtheid is overal voelbaar: haar haren, haar huid, haar wollen vesten, ja tot in de katoenen en papieren zakdoekjes die altijd zo lekker roken. Hoe Marije altijd oma’s ringen van haar vingers mocht halen om ze zelf om te doen. Zelfs nu nog heeft Marije de gewoonte haar eigen ringen telkens af en aan te doen. De erwtensoep die oma ieder weekend maakte. De foto aan de muur van opa die ze nooit gekend heeft.

Maar oma wil ook laten weten dat ze nu bij Marije is, en bij haar achterkleinkind. Ze weet van de miskraam die Marije heeft gehad vlak na oma’s overlijden. De ster en het kruisje dat boven het wiegje van Sil hebben gehangen. Hoe Sil al heel jong letters op de grond uitspreidde en ze begon uit te spreken. Hoe hij pijlsnel leerde fietsen maar op zwemles de coördinatie maar niet onder de knie kreeg. De tekening die Sil maakte voor op het graf van oma, maar er toen geen afstand van kon doen. En er dus nog eentje maakte om zelf te bewaren.

Oma laat weten dat ze dankbaar is dat de familie haar zo goed heeft verzorgd en benadrukt dat alles precies zo is gelopen zoals het moest. Oma hield erg van vogeltjes en ze laat Marije weten dat het zeker geen toeval is dat ze sinds oma’s overlijden altijd, precies op die momenten dat ze haar het meest mist, opeens een roodborstje ziet…

Marije kwam op consult voor inzicht betreffende haar zoontje. De spirituele wereld wist dat. En oma liet die kans niet aan zich voorbijgaan…

ellen.backtobalance@gmail.com