Blogs


Mijn Tweelingbroer

Een van de meest intens verdrietige ervaringen die een mens kan overkomen moet wel het verlies van je eigen kind zijn. Om dan als medium iets te kunnen betekenen voor rouwende ouders is een ontroerende en zeer dankbare ervaring. Het is ook precies die ervaring die me jaren geleden deed besluiten de opleiding te gaan volgen aan de Academie voor Mediumschap te Naarden.

Het ingrijpende contact met een nog maar net overleden vriendje van mijn zoon overkwam me destijds spontaan. Hij overleed in Hongarije, wij waren op vakantie in Spanje. Het jongetje wist me toen onder meer de naam van de gemeente in Hongarije door te geven, als ook de naam van hun overleden hondje waar hij nu kennelijk mee samen was.

Vanaf dat moment wilde ik er alles over leren om mensen, die geconfronteerd worden met verlies, zo goed mogelijk te kunnen helpen. De rouwende moeder van toen is meerdere malen langsgekomen om haar zoontje weer even dichtbij te voelen. En zoals een kind bij leven zou communiceren, zo deed hij dat nu nog steeds. Bij mama op schoot kruipen, knuffelen, op zijn rug gekriebeld willen worden. Haar vertellen dat ze niet hoeft te huilen omdat hij ALTIJD bij haar is. Ik zie in de muis van zijn rechterhand een klein moedervlekje. Datzelfde handje pakt dan het hangertje vast dat zijn moeder draagt. Het blijkt een verzilverde vingerafdruk te zijn van hem. Hij weet er dus van. Door zijn levende nabijheid, en de bewijzen die hij daarvan geeft, kan de moeder nu ook steeds vaker zelf zijn aanwezigheid voelen.

Ook het tweelingbroertje van deze jongen durfde het op een gegeven moment aan om samen met zijn moeder bij mij langs te komen. Het waren ontroerende consulten die ik nooit zal vergeten. Zo wonderlijk en vertederend hoe zijn broertje vanuit gene zijde herinneringen ophaalde aan het kattenkwaad dat ze vroeger samen uithaalden! De briefjes die ze onder de deur schoven als ze samen straf hadden op hun kamer, de bal waarmee ze een ruit hadden ingekinkeld, stiekem elfenbankjes kapot maken in het bos, de discobal die nog op zolder ligt van dat ene feest dat ze samen ooit gaven, hoe de een het huiswerk voor de ander maakte, enzovoorts. De aanwezige moeder kreeg alsnog dingen te horen waar ze nooit iets vanaf had geweten! Zo werd het consult behalve troostend en ontroerend, ook een hele veilige ervaring vol humor.

Een medium kan de pijn van het verlies niet wegnemen. Maar de aanwezigheid, betrokkenheid en liefde van een overleden dierbare ervaren, geeft troost, verzacht, beantwoordt vragen en heelt.

ellen.backtobalance@gmail.com